Pellet – ekologiczne paliwo
Pellet (pelet, pelety, pellets) – jest to granulat drzewny produkowany z wiórów i trocin drzewnych. Niektórzy termin ten odnoszą tylko do granulatu produkowanego z odpadów drzew liściastych. Odpady są mielone, a następnie doprowadzane do jednolitej wielkości, najczęściej 6-8 mm. Od drzewa z którego pochodzą odpady zależy wartość energetyczna pelletu i jego właściwości.
Pellet może być również produkowany z biomasy czyli słomy rzepakowej, śruty rzepakowej, wytłoków z nasion rzepaku, w których pozostaje od 8 do 10% oleju – takie wytłoki są doskonałym dodatkiem do granulowanej słomy rzepakowej, konopi, paździerzy, szyszek chmielowych, kiełków słodowych, torfu, otrębów, masy owocowej pozostającej po produkcji soków do picia, a także z … makulatury.Trudność polega tylko na odpowiednim przygotowaniu masy wyjściowej.
Pellet zaczął być stosowany w Europie stosunkowo niedawno. Ale w Kanadzie taka idea zaistniała już w latach 20-tych XX w. Wówczas problemem były zalegające ogromne ilości trocin i wiórów pochodzących z obróbki drzewa. Postanowiono coś z nimi zrobić. Granulat z nich powstały był łatwy do przewożenia i przechowywania.
Wartość kaloryczną pelletu można śmiało porównać z wartością kaloryczną groszku węglowego. Jeśli chodzi o porównanie z innymi paliwami pod względem kaloryczności sprawa przedstawia się następująco:
Pellet zyskuje na popularności, warunkiem tylko jest opłacalność produkcji, a ta zależy od dostępności surowca wyjściowego.
Jak ocenić jakość pelletu?
Czynniki świadczące o wysokiej jakości pelletu to:
Pellet zdobywa taką popularność ponieważ paliwo to jest ekologiczne, w żaden sposób nie zanieczyszcza środowiska. Stosując pellet jako
materiał opałowy w domu mieszkalnym o powierzchni użytkowej 150 m² zmniejsza się roczną emisję CO2 do atmosfery o ok. 3,9 t w stosunku do emisji podczas spalania oleju opałowego lub gazu.